Skip to main content

UWV: training mobiliteitsgesprekken voor leidinggevenden

UWV Divisie UItkeringen is in beweging, het gevraagde opleidingsniveau beweegt naar HBO, er staat een personeelsreductie voor de deur. De afdeling HRM wil het management voorbereiden door ze te trainen in het voeren van gesprekken waarin ze medewerkers stimuleren om zelf het heft in handen te nemen.

Vraag

Help onze managers om gesprekken zo te voeren dat ze eventuele weerstand verminderen en bij medewerlers intrinsieke motivatie aanboren voor het actief werken aan duurzame inzetbaarheid.

Inzet

Forzes ontwikkelde een training van drie bijeenkomsten. Twee volle dagen dag met tussentijdse opdrachten en een terugkomdagdeel. In deze training leerden verschillende leidingvenden gesprekken voeren over mobiliteit op basis van "motiverende gespreksvoering". De trainingen waren praktijkgericht, er werd gebruik gemaakt van videomateriaal en traingsacteurs. In totaal namane 6 groepen van 12 leidinggevenden deel. De samenstelling van de groepen was gemengd en bestond uit zowel teamleiders, hr-managers en back-office managers. Er was aanvullende begeleiding van een co-trainer. 

Opbrengst

Op basis van een uitgebreide vragenlijst voor deelnemers en evaluatie met opdrachtgever bleek dat deelneemers beter met weerstand om konden en effectiever waren in het aanboren van intrinsieke motivatie. Ook buiten de mobiliteitsgesprekken verbeterde de kwaliteit van de gesprekkken. Het luistergedrag verbeterde, men wist oordeel uit te stellen en veel beter aan te sluiten bij de doelen en waarden van de individuele medewerkers. 

individuele ontwikkeling