Kaders en koffie

Arthur Cremers, Gemeentesecretaris/Algemeen directeur van de Gemeente Hollands Kroon, noemt Hollands Kroon met een knipoog ook wel een Pietje Bel gemeente. 

Hollands Kroon is een jonge gemeente in de kop van Noord-Holland die bestaat uit 22 kernen. De gemeentelijke organisatie is op 1 januari 2012 gevormd door de fusie van de voormalige plattelandsgemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Bij die fusie besloot Hollands Kroon dat het anders kan, mag en moet.De gemeente heeft zich in de loop van de afgelopen jaren op eigen kracht en zonder externe inhuur omgevormd tot een cyane organisatie. De directie besloot in 2012 om er géén pilot van te maken: “we gaan het doen”. Er is twee en een halfjaar voor uitgetrokken en de implementatie was 100% maatwerk per team. De gemeente bestaat nu uit 37 teams en een driekoppige directie.
De directie, zo grapt Arthur, is er nog voor de kaders (de gemeente kent er 16, waaronder de huisstijl), de koffie en de salarissen. Als de resultaten goed zijn, is de autonomie van de teams maximaal. Teams maken zelf afspraken met de directie. Ze bepalen autonoom hoe ze hun werk willen doen, collega’s aannemen en budgetten bepalen. Voor de verantwoordelijkheid zij binnen de gemeente dragen, krijgen ze veel terug: vrijheid en ruimte. Ongeveer 10% van de medewerkers heeft deze nieuwe manier van werken niet kunnen omarmen: samen met hen is een passend alternatief gevonden. De rest floreert.

Anno 2017 is Hollands Kroon een gemeente geworden waar het paspoort gratis thuis of op het werk wordt bezorgd. Waar kernbeheerders nauw samenwerken met inwoners, bedrijven en instellingen. Waar geen managers meer werken, maar zelfsturende teams met een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Waar medewerkers zelf bepalen hoe hun budget wordt ingezet voor opleiding en ontwikkeling. Waar trainees worden geselecteerd via 'De Stem van Hollands Kroon'. Waar resultaatsturing verloopt via de app 'Waarderen op Prestatie', waar geen leidinggevende meer bij komt kijken. En verlof? Ook dat is een eigen verantwoordelijkheid van de medewerker.

En de impact?

  • de kosten voor de organisatie zijn drastisch gedaald (minder personeel, inhuur, staf)
  • de medewerkerstevredenheid is hoog
  • het verzuim is laag
  • de klanttevredenheid is hoog, door de bevlogenheid van medewerkers
  • er komen nieuwe initiatieven tot stand die we als directie niet hadden kunnen trekken.

Arthur Cremers

Arthur Cremers was Gemeentesecretaris/Algemeen directeur van de Gemeente Hollands Kroon.

→ De kleur van cyaan, opnieuw uitvinden van onze organisaties
→ Extreem cyaan
→ Cyaan kent een lange evolutie
→ Levend organisme

201701 FONB 32
201701 FONB 33
201701 FONB 34
201701 FONB 35

Copyright © Forzes • Webdesign by Dai Dai DesignPrivacyverklaringAlgemene voorwaarden • Opleidingsvoorwaarden • Sitemap 

Disclaimer: wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot fotomateriaal op deze website te achterhalen. Als u denkt dat uw materiaal zonder voorafgaande toestemming is gebruikt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..